En blogg för mäns hälsa…..

jun 1, 2022 | Mäns hälsa

Mitt namn är Viktor Marklund och jag är grundare för alltokej.se, förälder, partner och beteendevetare. Jag är även en av många män som levt med psykisk ohälsa och arbetar med dem känslorna hela tiden.

Det finns ett minne från ett tidigt stadie under min växt, när jag ligger i badkaret efter kommit hem från en fotbollsträning. Jag dyker ner under vattnet och tänker vad skönt det skulle vara att inte komma upp. Snabbspolar jag 15 år framåt uppkommer samma tankar under min utbrändhet, vad skönt det skulle vara om jag inte vaknade upp imorgon eller snarare vad skönt det skulle vara att komma undan alla ångesttankar.

Under både tillfällena kände jag mig rätt ensam och utan någon möjlighet att prata om med nära eller någon egentlig större förståelse/kunskap för vad det var som hände inom mig.

När jag fyllde 31 kände jag att det behövdes ett forum, någon slags samtalsarena där det fanns möjlighet för män mitt i livet att prata om sina känslor, dela med sig, söka och känna gemenskap. Efter det så skapades då alltokej.se – för mäns psykiska hälsa. Idag arbetar jag med hållbar hälsa, lärande och stresshantering.

Tanken med stödverksamheten är i sig ganska simpel, män ska få möjligheten att sluta känna sig ensamma med sina tankar, det ska finnas ett vetenskapligt stöd för samtalen och det ska vara tillgängligt över hela landet.

Jag tror väldigt mycket på att om vi får samma grundläggande kunskap kring hälsa, får möjligheten att själva reflektera den kunskapen och sedan dela den i gruppsammanhang. Så har vi all möjlighet att växa i det.

Verksamheten är igång!

Nu har den verksamheten snart varit igång i ett år, vi har mailat och chattat, haft stödjande samtal, samtalsgrupper, träffat andra organisationer, fått möjlighet att föreläsa. Men det finns så mycket mer som skulle behövas göras…..vi kommer dit…..hoppas vi.

Nu i höst ges det äntligen möjlighet till fysiska samtalsgrupper och det kommer en del utbildningar på hemsidan så syftar till att öka kommunikationen i relationerna samt stresshantering.

Även bloggen har sitt syfte, tanken är att den ska vara informativ och på samma sätt som en föreläsning ska den ge både verktyg och möjligheter till reflektion i vardagen. Det som också har blivit en insikt under året är att en blogg om mäns hälsa också behöver innefatta hela kroppen för att det ska bli hållbart.

Målen är desamma: 

  1. Avstigmatisera mäns psykiska ohälsa 
  2. Minska suicid hos män 
  3. Snabb kontakt – när det behövs 
  4. Reflektion kring mäns hälsa 

I bloggen kommer det därför att skrivas om allt ifrån relationer, stress till åldrande och sjukdomar men naturligtvis också om hälsofrämjande aspekter och vad som gör mäns hälsa bättre i vardagen. Det kommer skrivas blandat både utifrån att var en man och att vara en pappa för att också få med föräldraperspektivet. Pappors hälsa behöver även det lyftas upp.

Under hösten fortsätter försöken med att tematisera inläggen så ena veckan kommer det kanske handla mer om stress och en annan vecka om karriär och arbetsliv – för att visa på hur det påverkar oss i vardagen.

Jag tror att det kommer bli väldigt spännande att få skriva om mäns hälsa generellt, om mäns psykiska hälsa lite mer specifikt och förhoppningsvis ge dig känslan av att du inte är så ensam.

Vi hörs och kanske ses i någon av samtalsgrupperna i höst!

//
Viktor

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.